Kerti Sakk Blog

Mindenki sakkozik! – Szoboszlai vs. Szalah

Szoboszlai-Szalah-sakk-parti

„Mindenki sakkozik!” című sorozatunk újabb epizódja 🙂

Ahogy a Mandiner fogalmaz, Szoboszlai visszavághatott Szaláhnak, amiért az egyiptomi nem passzol neki. Új fronton csaphattak össze a játékosok.

Ibrahima Konate, a Liverpool francia hátvédje tett közzé egy olyan fotót Instagram-oldalán, amelyen az látható, ahogy Mohamed Szaláh és Szoboszlai Dominik sakkpartit vív egymással.

Így hozhatunk jó döntéseket az életben a sakk segítségével

Polgár Judit: „A sakkban nagyon fontos, hogy felismerjük, melyik stratégia a számunkra legjobb, így könnyen kiszortírozhatjuk, amire nincs szükségünk. Ha jól érzed magad a bőrödben és komfortosan mozogsz a pályán, többnyire jó döntéseket hozol.

Ehhez elsősorban ismerned kell önmagad. Voltak a karrieremben olyan időszakok, amikor mindenáron nyerni akartam, ezért gondolkodás nélkül mentem előre, mint az eszelős. Mivel nem vettem észre, ha rossz formában voltam, ilyenkor általában vesztettem. Az sem ritka, hogy egy játékost csak pár lépés választ el a győzelemtől, ám, emiatt túlságosan elbízza magát, és végül veszít. Ezért fontos, hogy koncentráljunk, bízzunk magunkban, de képesek legyünk az önkontrollra is. A sakkal ezt nagyon jól lehet gyakorolni.

Polgár Judit: Így hozhatunk jó döntéseket az életben a sakk segítségével

Ahogyan a sakktáblán, úgy az életben is mindig minden folyamatosan változik, ezért akkor hozhatunk jó döntéseket, ha alkalmazkodunk a kialakult helyzethez.

Szerintem a rugalmas gondolkodás a túlélésünk záloga. Ezen kívül ne feledjük, hogy hibázni ér, hiszen hiba nélkül nincs fejlődés, és mindig kapunk esélyt a javításra. Pályafutásom elején előfordult, hogy a sakktábla egy adott részére koncentráltam, ezért nem vettem észre, hogy mi zajlik a teljes pályán. A figyelmedet érdemes arra tréningezni, hogy átlásd az összefüggéseket, így könnyen felismerheted, hogy hol az a pont, ahol már tarthatatlan a helyzet, és újra kell tervezni. Egy válás, egy másik országba költözés vagy a munkahelyváltás mind nehéz döntések elé állítják az embert.

Ha sakkozol, tudat alatt is fejleszted azokat a képességeket, amik segítenek az adott pillanatban meghozni a számodra legjobb döntést.”

Magnus Carlsen megszerezte első világkupa-győzelmét (FIDE.com)

Carlsen World Cup 2023 winner

A volt világbajnok Magnus Carlsen jelentős mérföldkövet ért el illusztris sakkpályafutásában azzal, hogy megszerezte első világkupa-győzelmét (World Cup), az egyetlen tornát, amely még hiányzott a győzelmeinek hatalmas gyűjteményéből.

Mindhárom első helyezett játékos kvalifikálta magát a 2024-es jelöltek versenyére, amelyet jövő áprilisban rendeznek meg Kanadában. Ha Carlsen hivatalosan lemondja a részvételt – interjúkban már utalt rá, hogy esetleg nem érdekli a verseny -, akkor a negyedik helyen végzett Nijat Abasov léphet a helyére.

Carlsen – aki ételmérgezésből lábadozik – a döntő második játszmájának csendes döntetlenje után a tie-breakben győzte le a 18 éves indiai csodagyereket, R Praggnanandhaa-t. Mindössze két tiebreak játszma és mintegy másfél óra kellett hozzá.

Sakk Világkupa: Berkes Ferenc nyolcaddöntős!

A magyar nagymester előbb a korábbi vb-döntős izraeli Boris Gelfandot, majd a világranglista 25. helyén álló orosz Nyikita Vityugovot búcsúztatta. A 32 között az ukránok korábbi világbajnoka, a csapatban kétszeres olimpiai bajnok Ruszlan Ponomarjovot várt rá, akit a szerdai első partiban világossal legyőzött. A csütörtöki visszavágón sötéttel a döntetlen is elég volt neki a sakk világkupa nyolcaddöntőhöz.

Berkes Ferenc

Új divat a kamaszoknál: egyre többen sakkoznak (WMN.HU)

New trend among teenagers: more and more are playing chess

A karanténidőszak alatt sok családban kerültek elő a sakktáblák, de a hullám egyértelműen akkor kezdődött, amikor A vezércsel Anya-Taylor Joy főszereplésével letarolta a nézettségi listákat. Az első 28 napban 62 millió háztartás tagjait szegezte a képernyők elé Beth Harmon sakkzseni fiktív története. A sportág népszerűsége azóta is töretlenül ível felfelé, és az iskolás korosztályt is sikeresen beszippantotta: a sakk mára már divat a kamaszoknál.

Az egyik legnépszerűbb sakk-platformnak, a chess.com-nak, idén január végén 10 millió aktív felhasználója volt, áprilisra pedig ez a szám már 12 millióra ugrott. A covid világjárvány előtt kevesebb mint 2 millióan használták.

A teljes cikk a WNM.HU oldalon olvasható.

A sakk az üzleti életben is lépéselőnyhöz juttathat: 5 készség, amit érdemes elsajátítani (IGÉNYESFÉRFI.HU)

„A sakk egyesíti a sport, a tudomány és a művészet elemeit, és számos olyan képességet és készséget lehet fejleszteni vele, amelyek az üzleti életben is kamatoztathatók. Ilyen a stratégiai tervezés, a mintafelismerés és az alkalmazkodóképesség – mondja Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti központjának vezetője, mesterjelölt sakkozó.

A vállalat már negyedik éve támogatja a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivált. A világ legsikeresebb női sakkozója szerint a játék a problémamegoldó képesség fejlesztésében is mindenki hasznára válhat.

A teljes cikk az IGÉNYESFÉRFI.HU oldalon olvasható.

Sakk - üzlet - strategia

„Eléggé rákaptunk”: rövid betekintés az F1 mini sakk klubjába (motorsport.com)

F1 - Sainz és Leclerc (Ferrari )

Ahogyan egyre többen fedezik fel maguknak a játékot, a sakk beszivárgott az F1-paddockba is, ahol különösen a két Ferrari-pilóta, Charles Leclerc és Carlos Sainz vált (a golf és a padel mellett) a sakk rajongójává.

„Igazából mindig is, már gyerekként is szerettem sakkozni” – nyilatkozta az egyik új hobbijáról Leclerc a Motorsport.com-nak, aki elmondta, hogyan lett az elsőszámú játékostársa Sainz. „Szerintem idén ez az egész a sajtónapok előtti unalommal kezdődött, nem tudtuk, hogy mit csináljunk, és mivel látta, hogy én sakkozok a telefonomon, azt mondta, hogy rendben, akkor ő is letölti. Eléggé rákaptunk a játékra a szezon első felében, megállás nélkül játszottunk egymás ellen.”

Carlsen negyedszer!

Magnus Carlsen megállíthatatlan!

A világbajnoki döntőt eredetileg 2020 második félévére tervezték, azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A 14 játszmára tervezett párharcra 2021. november 24. – december 10. között Dubajban került sor.

Magnus Carlsen ismét, ezúttal negyedszer is megvédte világbajnoki címét, miután a döntőben már a 11. játszma után megszerezte a trónvédéshez szükséges 7,5 pontot.

A norvég klasszis a 49. lépésben késztette Nyepomnyascsijt a parti feladására. Carlsen újabb diadalával 7,5-3,5-re nyerte a párharcot, így negyedszer védte meg világbajnoki címét.

A világelső 2855 Élő-pontjával vezeti a világranglistát.

Carlssen, Magnus
Magnus Carlsen

Mindenki sakkozik! Schwarzenegger vs. Tyson

Mindenki sakkozik: közhely, na de hogy még ők is! 🤪

GM Igor Smirnov elemzi a „Terminátor”, Arnold Schwarzenegger és „Iron Mike” Tyson nehézsúlyú sakkmérkőzését. Arnold fehérrel játszott, és 1.e4-et játszott. Mike Tyson a szilárd francia védelemmel válaszolt, 1…e6.

GM Igor Smirnov néhány igazán fontos sakkozási elvet szemléltet ezzel az érdekes játszmával. Ezért nemcsak élvezni fogja ezt a szórakoztató sakkcsatát, hanem két fontos sakkelvet is megtanulhat, amelyekkel ellenfelei nagy többségét megelőzheti.

Íme a teljes játszma: 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Nc6 4. Nf3 Nf6 5. g3 dxe4 6. Ng5 Nxd4 7. Ncxe4 h6 8. Nxf6+ Qxf6 9. Nh3 Nf3+ 10. Ke2 b6 11. c4 Qe5+ 12. Kxf3 Bb7+ 13. Kg4 Qf5+ 14. Kh4 Be7+ 15. Ng5 hxg5# 0-1

Nagygörbőn a Tolnay Kúria parkjában is Quercus Kerti Sakk várja a vendégeket

Quercus Kerti Sakk a zalai Nagygörbőn is.

Nagygörbő a Kovácsi-hegy lábánál a Balaton Felvidéki Nemzeti Park permén fekszik. A Zalaszentgróti kistérséghez tartozó 200 fős települést a domborzata, a hegyből fakadó források és patakok, erdősség, a XII. században épült temploma és a Tolnay hagyaték jellemzi.

A csendes, nyugodt környezet elsősorban a kikapcsolódáshoz, a túrázáshoz, a kiránduláshoz nyújt lehetőséget aktív vagy passzív pihenéshez. A Tolnay Kúria és Vendégház kisebb családi és baráti összejövetelek, rendezvények helyszínére alkalmas – ahol immár Quercus Kerti Sakk is a vendégek rendelkezésére áll.

Quercus Kertisakk - Nagygörbő